Includerea și diversitatea reprezintă o prioritate pentru programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Ce înseamnă acest lucru?

Că toți actorii implicați în implementarea acestor programe - de la Comisia Europeană, Agenția Executivă, Agențiile Naționale, dar și toate organizațiile care fac parte din această comunitate a Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate joacă un rol și au o responsabilitate comună pentru a crea cadre și contexte potrivite, astfel încât participanții cu oportunități reduse să fie parte activă a acestor programe. Proiectele finanțate trebuie să reprezinte contexte de învățare accesibile, echitabile, în care se valorifică diversitatea, spații de dialog și de reflecție asupra acestor teme. Ele sunt și căi prin care se pot înlătura bariere (barierele identificate în cadrul documentelor programelor sunt dizabilitățile, problemele de sănătate, barierele legate de sistemele de educație și formare, diferențele culturale, barierele sociale, economice, geografice și cele legate de discriminare).

Pentru ca Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate să fie instrumente ale includerii și diversității au fost create strategii și numeroase resurse dedicate organizațiilor implicate în aceste programe. 

Găsiți mai jos strategiile create la nivel european și național, cât și resurse relevante în domeniu.

 

Strategii 

Strategia Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate privind includerea și diversitatea (enro)

Acest document, lansat de Comisia Europeană în 2021, a fost elaborat în cooperare cu Agențiile Naționale Erasmus+ / Corpul European de Solidaritate și cu alte părți interesate externe, cu scopul de a aduce programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate mai aproape de persoanele cu oportunități reduse și de organizațiile care lucrează cu aceștia.

Documentul include:

  • definiții, obiective specifice legate de includere și clarificări privind grupurile țintă
  • o descriere a măsurilor disponibile pentru organizații și participanți în cadrul programelor Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, pentru a le asigura cea mai largă accesibilitate
  • îndrumări pentru Agențiile Naționale, centrele de resurse și Agenția executivă europeană pentru educație și cultură
  • surse pentru a găsi inspirație și bune practici în domeniul includerii și diversității în cadrul Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate

 

Strategia Agenției Naționale din România privind includerea și diversitatea (disponibilă în limba engleză aici)

Acest document prezintă strategia Agenției Naționale din România privind includerea și diversitatea, pentru perioadă de implementare a Erasmus+/Corpul European de Solidaritate 2021-2027. Strategia a fost realizată după un proces de consultări atât la nivelul Agenției Naționale, cât și împreună cu partenerii AN și alți actori relevanți din domeniu. 

Documentul include:

  • viziunea, misiunea și valorile ANPCDEFP în legătura cu includerea și diversitatea în Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate
  • obiectivele
  • modelul propus de ANPCDEFP privind includerea și diversitatea, axat pe 4 piloni: cercetare și consultare; comunicare; networking; măsuri de suport și crearea unei comunități tematice
  • plan multi-anual și plan anual
  • indicatori

 

Resurse

Inclusion A to Z (en)

Broșura „Inclusion A to Z” este menită să servească drept busolă organizațiilor active în Erasmus+/ESC pentru a le ajuta să gestioneze activități la nivel internațional. Combinația dintre teorie și metode practice prezentate vizează pregătirea organizațiilor pentru primii pași în proiecte incluzive de tineret E+/ESC și să determine o creștere a calității activităților incluzive. A fost revizuită în 2022. Deși e axată pe domeniul tineret, e o sursă de inspirație pentru orice domeniu de învățare. Mai multe resurse create de Salto Inclusion sunt disponibile aici.

 

Embracing Diversity (en)

Cum pot diferențele să devină o sursă de învățare mai degrabă decât conflicte sau prejudecăți?
Această publicație își propune să pregătească organizațiile implicate în Programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, dar și în alte activități de lucru cu tinerii, pentru a îmbrățișa diferențele și a face programele și organizațiile lor mai incluzive. Această publicație poate ajuta organizațiile implicate în formare și activități pentru tineret să integreze managementul diversității la toate nivelurile și să utilizeze o 'lentilă incluzivă' în practicile lor interne, precum și în programele lor. Deși e axată pe domeniul tineret, e o sursă de inspirație pentru orice domeniu de învățare. Mai multe resurse create de Salto Inclusion sunt disponibile aici.

 

Engage in Inclusion! (en)

Aveți puțină sau nu aveți experiență în planificarea proiectelor pentru tineri care să includă persoanele cu dizabilități, dar sunteți dispus să încercați? Acest ghid poate sprijini organizațiile să dezvolte activități de tineret mai incluzive, în care să valorifice diversitatea, punând accent pe cum se poate lucra cu tinerii cu dizabilități și afecțiuni de sănătate. Este un bun început de reflecție despre cât de incluzive sunt propriile proiecte de tineret. Deși e axată pe domeniul tineret, e o sursă de inspirație pentru orice domeniu de învățare. Mai multe resurse create de Salto Inclusion sunt disponibile aici.

 

ID Talks (înregistrări și articole disponibile aici)

ID Talks este o serie de workshop-uri online organizate de Salto I&D, de până la 90 de minute fiecare, cu invitați inspiraționali, discuții și sesiuni de întrebări și răspunsuri. ID Talks Language, ID Talks Local, ID Talks Race, ID Talks LGBTQIA+, ID Talks Gender sunt doar câteva din atelierele organizate ale căror înregistrări și articole le puteți urmări pe site-ul Salto. Mai multe resurse create de Salto Inclusion sunt disponibile aici.

 

COMPASS: Manual for Human Rights Education with Young People (en)

Compass este o resursă creată de Consiliul Europei cu informații, instrumente și sfaturi pentru educația pentru drepturile omului. Prin urmare, poate fi folosit în multe moduri diferite și nu există un punct de plecare anume. Mulți cititori sunt inițial interesați de activități. Autorii recomandă, însă, să citiți cel puțin capitolul 1.3, „Utilizarea busolei pentru educația pentru drepturile omului” înainte de a desfășura oricare dintre activități.

Compass a devenit un manual de referință pentru multe persoane implicate în lucrul cu tinerii și în educația non-formală. Detalii suplimentare aici.

 

KIT solidaritate CREȘTI SOLIDAR (ro)

Ghidul CREȘTI SOLIDAR! este rezultatul unui proces de redactare și experimentare, în care s-au implicat formatori cu experiență pe diferite domenii tematice.
Scopul ghidului este de a veni în întâmpinarea grupurilor informale și organizațiilor care doresc să implementeze proiecte ESC pentru a le facilita înțelegerea conceptului de solidaritate și pentru a le oferi sprijin în abordarea nevoilor comunităților în care acționează.

Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
20 Noiembrie 2023 - 24 Noiembrie 2023
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
Perioada:
23 Octombrie 2023 - 27 Octombrie 2023
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
ULTIMELE ştiri
28 Septembrie 2023

La termenul limită 4 octombrie este deschis apelul pentru Proiecte de solidaritate.

26 Iulie 2023

Dezbatere privind Cadrul de monitorizare și evaluare ESC 2021-2027

ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
20 Noiembrie 2023 - 24 Noiembrie 2023
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
Perioada:
23 Octombrie 2023 - 27 Octombrie 2023
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
ULTIMELE ştiri
28 Septembrie 2023

La termenul limită 4 octombrie este deschis apelul pentru Proiecte de solidaritate.

26 Iulie 2023

Dezbatere privind Cadrul de monitorizare și evaluare ESC 2021-2027

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.