Activități susținute

5417 Vizualizări

Privire de ansamblu

Un proiect pentru dezvoltarea experienței profesionale durează între 3 și 24 de luni. Această perioadă poate include una sau mai multe din activitățile descrise mai jos în afara celor de pregătire, monitorizare, evaluare, diseminare și exploatare de rezultate.

Pentru a putea candida și primi finanțare la acest tip de proiecte, organizațiile interesate (vezi aici Cine) trebuie să obțină în prealabil un certificat de calitate.

Un astfel de proiect poate fi format din una sau o combinație din următoarele tipuri de activități (mai jos, detalii despre fiecare):
- locuri de muncă
- stagii de practică (traineeship)
Totodată, fără a fi obligatoriu, un astfel de proiect poate include:
- vizită de planificare în avans
- activități complementare
Activitățile se vor desfășura în una din țările membre UE (detalii AICI).


Locuri de muncă (job)

Un loc de muncă presupune o activitate de lucru tip "normă întreagă" (full time) conform reglementărilor naționale existente. Durează între 2 și 12 luni, va fi remunerată de către organizația angajatoare în baza unui contract de muncă conform cadrului legal național al țării în care se desfășoară activitatea. Locul de muncă va asigura condiții de muncă de calitate în termeni de abilități dezvoltate, oportunități de formare, promovarea egalității de șanse, etc).

Scopul acestei acțiuni este să ofere participanților oportunitatea de a lucra în cadrul unor organizații (ONGuri, autorități publice sau companii private) care operează în sectoare relevante pentru solidaritate, pentru le oferi experiența și oportunitatea de dezvoltare a competențelor necesare de lucru astfel încât să aibă șanse de angajare mai bune și să sprijine tranziția către piața muncii. La nivel societal scopul este acela de a acoperi cererea de locuri de muncă în sectoare relevante pentru solidaritate și de a promova solidaritatea în rândul statelor membre la Uniunea Europeană.

Această acțiune poate acoperi două tipuri de locuri de muncă:
- Trans-naționale, atunci când activitatea are lor în o țară diferită de cea de origine a participantului
- Naționale, în special pentru încurajarea și implicarea tinerilor dezavantajați, oferirea de oportunități în cazul în care nu sunt prevăzute de scheme naționale sau pentru a răspunde unor nevoi identificate la nivel european în cadrul Corpului European de Solidaritate.

 

Stagii de practică (traineeship)

Un stagiu de practică este văzut ca o perioadă de tip "norma întreaga" (full time) conform reglementărilor naționale existente de practică de lucru pe o perioadă între 2 și 6 luni care va fi remunerată de către organizația ce oferă stagiul. 

Stagiul are ca scop obținerea de experiență practică și profesională în vederea creșterii gradului de angajabilitate și facilitarea transferului către piața muncii pentru participant. Astfel un stagiu trebuie să asigure o dimensiune solidă de învățare și formare pentru ca tânărul implicat să câștige atât abilități și competențe profesionale utile pentru integrarea pe termen lung pe piața muncii.

Ca regulă generală, un stagiu de formare se va desfășura între două și șase luni, însă la nivel național se poate decide ca, în cazul excepționale justificate de organizație bazate pe practicile naționale și/sau natura sarcinilor, durata stagiului poate să fie de maxim 12 luni (ex. în cazul tinerilor vulnerabili care pot avea nevoie de o experiență mai lungă pentru a fi integrați pe piața muncii).

Atât locurile de muncă cât și stagiile de practică vor fi disponibile pentru o varietate mare de profiluri pentru a acoperi un spectru larg de abilități. Activitățile specifice în care vor fi implicați tinerii pot diferi de la sector la sector.

 

Vizită de planificare în avans

Scopul acestora este sa asigure pregătirea activităților pentru a le da un plus de calitate, a aranjamentelor administrative și creșterea încrederii între parteneri.

Se va organiza în țara care găzduiește activitățile. O astfel de vizită durează maxim 2 zile (fără transport) și implică participarea unui reprezentant din partea fiecărui partener la care se pot adăuga și viitori angajați/stagiari pentru a crește integrarea lor în proiect încă din primele faze.

 

Activități complementare

Sunt activități colaterale proiectului care, însă:
- sunt relevante pentru atingerea obiectivelor acestuia,
- cresc impactul la nivel local, regional sau european,
- atrag atenția și duc la conștientizarea importanței solidarității în rândul tinerilor sau pentru comunități.
Exemple de astfel de activități pot fi: de tip "job shadowing", întâlniri, ateliere, conferințe, seminarii, cursuri de formare, coaching.

 

Mai multe detalii sunt disponibile în ghidul programului (vezi secțiunea START)

5417 Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
25 Noiembrie 2024 - 29 Noiembrie 2024
Loc desfăşurare
România
Perioada:
14 Octombrie 2024 - 19 Octombrie 2024
Loc desfăşurare
România
ULTIMELE ştiri
27 Septembrie 2024
04 Septembrie 2024

Guvernanța programului European Youth Village și ANPCDEFP, împreună cu Primăria Panaci și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Panaci, organizează în perioada 4-6 septembrie 2024 a cincea ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural (STMR) în Parcul Tineretului din Comuna Panaci (Suceava).

ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
25 Noiembrie 2024 - 29 Noiembrie 2024
Loc desfăşurare
România
Perioada:
14 Octombrie 2024 - 19 Octombrie 2024
Loc desfăşurare
România
ULTIMELE ştiri
27 Septembrie 2024
04 Septembrie 2024

Guvernanța programului European Youth Village și ANPCDEFP, împreună cu Primăria Panaci și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Panaci, organizează în perioada 4-6 septembrie 2024 a cincea ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural (STMR) în Parcul Tineretului din Comuna Panaci (Suceava).

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.