suntsolidar.EU! Tu? - Eveniment lansare Corpul European de Solidaritate în România

1493 Vizualizări
Data: 10 Noiembrie 2018

Sâmbătă, 10 noiembrie, s-a lansat în România noua inițiativă a Uniunii Europene: Corpul European de Solidaritate (ESC - European Solidarity Corps). Tinerii între 18 și 30 de ani precum și organizațiile preocupate de solidaritate și tineret vor beneficia cu ajutorul acestuia de peste 12 milioane de euro în țara noastră până în anul 2020.

de ce ESC? Corpul European de Solidaritate oferă tinerilor români și europeni șansa de a învăța și a se (re)descoperi prin stagii de voluntariat, internship, locuri de muncă sau proiecte care să ofere soluții la problemele cu care se confruntă comunitățile. Acest program a apărut la inițiativa Comisiei Europene lansată în 2016 ca răspuns la provocările generației actuale de tineri. În ciuda faptului că sunt din ce în ce mai bine educați, aceștia întâmpină dificultăți mari în găsirea unui loc de muncă și sunt din ce în ce mai demotivați să se implice activ în comunitate, adâncind faliile între cei cu studii superioare și cei cu oportunități reduse.

tinerESC! Corpul European de Solidaritate oferă tinerilor experiențe de viață memorabile cu provocări care îi ajută să își înțeleagă mai bine atât limitele cât și potențialul, să se dezvolte personal prin împlinirea aspirațiilor lor și să-și îmbunătățească perspectivele de carieră prin abilitățile de viață pe care și le vor dezvolta.

organizatorESC! Corpul European de Solidaritate este deschis pentru o varietate largă de tipuri de organizații: ONGuri de și pentru tineret, instituții publice sau companii din mediul privat. Dimensiunea organizației este mai puțin relevantă, mai importantă fiind motivația de a face proiecte de voluntariat sau pentru experiență profesională care vizează promovarea solidarității în comunitate și pentru tineri.

În plus, “Este fantastic faptul că există această posibilitate extraordinară, Corpul de Solidaritate, prin care tinerii pot să solicite direct finanțare dacă se organizează în grupuri informale de tineri.” declară Dan Vîlcan, unul dintre participanții la ateliere.

Sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 10.00, a avut loc evenimentul de lansare al Corpului European de Solidaritate la Casa Tineretului din Baia Mare – Capitala Tineretului din România, alături de sute de tineri și organizații de tineret într-un cadru special și relevant: Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de învățare, dezbatere și celebrare al mișcării de tineret din România. Lansarea a fost precedată de trei ateliere dedicate programului pentru ca participanții să cunoască opotunitățile acestui program.

“Corpul European de Solidaritate completează în mod eficient posibilitățile de finanțare europene dedicate tinerilor precum Erasmus+. Pe de o parte oferă posibilitatea de finanțare a activităților de voluntariat și la nivel național, alături de cel european. Pe de altă parte aduce o componentă nouă de experință profesională prin locuri de muncă și internship-uri atât în România cât și în Europa.” precizează Monica Calotă, director al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, instituția care gestioneză programul în România și organizează acest eveniment de lansare.


La nivel european, Corpul European de Solidaritate beneficiză de 340 milioane de euro până în anul 2020 pentru a implica un număr de 100 000 de tineri. În cadrul următorului buget al Uniunii Europene aferent perioadei 2021-2027, Comisia propune o nouă alocare pentru Corp de 1,26 miliarde euro. Viitorul program va implica cel puțin 350 000 de tineri pentru a sprijini comunități din Europa.

“Europa are numeroși tineri cu preocupări sociale care doresc să aibă o contribuție semnificativă la societate și să își arate solidaritatea. […] Sunt convins că este nevoie de mai multă solidaritate. Sunt însă conștient și că solidaritatea trebuie să se manifeste în mod voluntar, să vină din inimă, că nu poate fi impusă.” – Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene în discursul său din 2016 privind starea Uniunii cu ocazia lansării a inițiativei Corpul European de Solidaritate.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial www.suntsolidar.eu

Înregistrarea evenimentului de lansare este disponibilă mai jos:

Partea I-a

Partea a II-a


Adăugat de: Andrei Popescu

1493 Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
20 Noiembrie 2023 - 24 Noiembrie 2023
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
Perioada:
23 Octombrie 2023 - 27 Octombrie 2023
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
ULTIMELE ştiri
28 Septembrie 2023

La termenul limită 4 octombrie este deschis apelul pentru Proiecte de solidaritate.

26 Iulie 2023

Dezbatere privind Cadrul de monitorizare și evaluare ESC 2021-2027

ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
20 Noiembrie 2023 - 24 Noiembrie 2023
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
Perioada:
23 Octombrie 2023 - 27 Octombrie 2023
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
ULTIMELE ştiri
28 Septembrie 2023

La termenul limită 4 octombrie este deschis apelul pentru Proiecte de solidaritate.

26 Iulie 2023

Dezbatere privind Cadrul de monitorizare și evaluare ESC 2021-2027

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.