Începând cu anul 2021, odată cu aprobarea noului program Corpul European de Solidaritate, structura acestuia a fost modificată cu focus pe proiectele de voluntariat și solidaritate. Proiectele de experiență profesională nu se mai regăsesc în oferta de finanțare a prezentului program.
Mai jos găsiți informațiile valabile pentru rundele până în anul 2020
O scurtă introducere animată!
Pentru detalii, dă click în secțiunile din partea stângă sau de mai jos!
Introducere conceptuală
Sunt proiectele care oferă tinerilor posibilitatea de a se dezvolta profesional în contextul Corpului European de Solidaritate prin două tipuri de activități: locuri de muncă pe perioadă determinată sau internship-uri (traineeship). Mai multe detalii cu privire la aceastea găsiți în secțiunea Activități susținute în cadrul proiectelor de experiență profesională.
În acest fel, proiectele "ocupaționale" contribuie la dezvoltarea abilităților și competențelor profesionale ale tinerilor implicați facilitându-le tranziția de către piața muncii și contribuind la creșterea angajabilității ulterioare.
Pentru ca o organzație să beneficieze de finanțare pentru aceste proiecte este nevoie să dețină un Certificat de calitate.
Pentru ca un tânăr să beneficieze de aceste proeicte este nevoie să se înscrie în portalul Corpului European de Solidaritate.
Sarcinile organizațiilor beneficiare
O organizație beneficiară va îndeplini următoarele sarcini:
- să selecteze candidați cu profilul potrivit pentru ofertele de locuri de muncă sau internship-uri
- să pregătească/ formeze participanții înainte de plecare și să se asigure că aceștia urmează Ciclul de formare și evaluare
- să asigure condiții corecte de muncă precum și dezvoltarea unui program de activități de învățare pe parcursul tuturor etapelor proiectului care să includă sprijin și ghidare în timpul proiectului dar și la finalizarea activității
Această listă nu este una exhaustivă și depinde de specificul fiecărui proiect.
Detalii...
Mai multe detalii despre instrumentele online de care aveți nevoie pentru a beneficiar de finanțare, ghidul programului, apelul la candidaturi și formularele de candidatură sunt disponibile în secțiunea START.
Privire de ansamblu
Un proiect pentru dezvoltarea experienței profesionale durează între 3 și 24 de luni. Această perioadă poate include una sau mai multe din activitățile descrise mai jos în afara celor de pregătire, monitorizare, evaluare, diseminare și exploatare de rezultate.
Pentru a putea candida și primi finanțare la acest tip de proiecte, organizațiile interesate (vezi aici Cine) trebuie să obțină în prealabil un certificat de calitate.
Un astfel de proiect poate fi format din una sau o combinație din următoarele tipuri de activități (mai jos, detalii despre fiecare):
- locuri de muncă
- stagii de practică (traineeship)
Totodată, fără a fi obligatoriu, un astfel de proiect poate include:
- vizită de planificare în avans
- activități complementare
Activitățile se vor desfășura în una din țările membre UE (detalii AICI).
Locuri de muncă (job)
Un loc de muncă presupune o activitate de lucru tip "normă întreagă" (full time) conform reglementărilor naționale existente. Durează între 2 și 12 luni, va fi remunerată de către organizația angajatoare în baza unui contract de muncă conform cadrului legal național al țării în care se desfășoară activitatea. Locul de muncă va asigura condiții de muncă de calitate în termeni de abilități dezvoltate, oportunități de formare, promovarea egalității de șanse, etc).
Scopul acestei acțiuni este să ofere participanților oportunitatea de a lucra în cadrul unor organizații (ONGuri, autorități publice sau companii private) care operează în sectoare relevante pentru solidaritate, pentru le oferi experiența și oportunitatea de dezvoltare a competențelor necesare de lucru astfel încât să aibă șanse de angajare mai bune și să sprijine tranziția către piața muncii. La nivel societal scopul este acela de a acoperi cererea de locuri de muncă în sectoare relevante pentru solidaritate și de a promova solidaritatea în rândul statelor membre la Uniunea Europeană.
Această acțiune poate acoperi două tipuri de locuri de muncă:
- Trans-naționale, atunci când activitatea are lor în o țară diferită de cea de origine a participantului
- Naționale, în special pentru încurajarea și implicarea tinerilor dezavantajați, oferirea de oportunități în cazul în care nu sunt prevăzute de scheme naționale sau pentru a răspunde unor nevoi identificate la nivel european în cadrul Corpului European de Solidaritate.
Stagii de practică (traineeship)
Un stagiu de practică este văzut ca o perioadă de tip "norma întreaga" (full time) conform reglementărilor naționale existente de practică de lucru pe o perioadă între 2 și 6 luni care va fi remunerată de către organizația ce oferă stagiul.
Stagiul are ca scop obținerea de experiență practică și profesională în vederea creșterii gradului de angajabilitate și facilitarea transferului către piața muncii pentru participant. Astfel un stagiu trebuie să asigure o dimensiune solidă de învățare și formare pentru ca tânărul implicat să câștige atât abilități și competențe profesionale utile pentru integrarea pe termen lung pe piața muncii.
Ca regulă generală, un stagiu de formare se va desfășura între două și șase luni, însă la nivel național se poate decide ca, în cazul excepționale justificate de organizație bazate pe practicile naționale și/sau natura sarcinilor, durata stagiului poate să fie de maxim 12 luni (ex. în cazul tinerilor vulnerabili care pot avea nevoie de o experiență mai lungă pentru a fi integrați pe piața muncii).
Atât locurile de muncă cât și stagiile de practică vor fi disponibile pentru o varietate mare de profiluri pentru a acoperi un spectru larg de abilități. Activitățile specifice în care vor fi implicați tinerii pot diferi de la sector la sector.
Vizită de planificare în avans
Scopul acestora este sa asigure pregătirea activităților pentru a le da un plus de calitate, a aranjamentelor administrative și creșterea încrederii între parteneri.
Se va organiza în țara care găzduiește activitățile. O astfel de vizită durează maxim 2 zile (fără transport) și implică participarea unui reprezentant din partea fiecărui partener la care se pot adăuga și viitori angajați/stagiari pentru a crește integrarea lor în proiect încă din primele faze.
Activități complementare
Sunt activități colaterale proiectului care, însă:
- sunt relevante pentru atingerea obiectivelor acestuia,
- cresc impactul la nivel local, regional sau european,
- atrag atenția și duc la conștientizarea importanței solidarității în rândul tinerilor sau pentru comunități.
Exemple de astfel de activități pot fi: de tip "job shadowing", întâlniri, ateliere, conferințe, seminarii, cursuri de formare, coaching.
Mai multe detalii sunt disponibile în ghidul programului (vezi secțiunea START)
Filosofia financiară
Prin proiectele pentru experiență profesională se pot acoperi o serie de costuri care sunt aprobate pe bază de formular de candidatură organizațiilor solicitante. Acestea sunt oferite de cele mai multe ori sub formă de costuri unitare sau sume forfetare. Astfel, în funcție de tipurile de cheltuieli eligibile se stabilesc sume fixe care diferă în funcție de țară sau activitate și se acordă automat în momentul în care e face dovada realizării activității plecând de la asumția că, inevitabil, aceasta prepune realizarea unor cheltuieli. Acest lucru asigură o simplificare considerabilă a managementului financiar pentru beneficiar, cu o predictibilitate financiară de la început până la finalul proiectului și faptul că nu este nevoie de justificarea cofinanțării, întrucât aceasta este considerată a fi implicită (acest lucru nu înseamnă că nu există, întrucât baremele sunt fixate astfel încăt să presupună și o contribuție din partea solicitantului).
Tipuri de costuri
Aici găsiți informații relevante pentru organizațiile care își desfășoară activitatea în România care pot beneficia susținerea următoarelor tipuri de cheltuieli:
- transport, în regim de cost unitar în funcție de o serie de benzi de distanță între punctul de plecare și de destinație al fiecărui participant la proiect
- sprijin organizațional compuse din două categorii:
- managementul proiectului (planificare, coordonare, administrative etc) în regim de cost unitar de 225 euro per participant și un plafon superior total de 4500 euro
- costuri de activități (pregătire, monitorizare și sprijin pentru participant, integrare în organizație și comunitate, organizarea și validarea procesului de învățare, etc) în regim de cost unitar de 6 euro pe zi per participant. Aici se mai pot regăsi și costuri care pot fi acoperite pentru activitățile de pregătire în avans (dacă este cazul)
- sprijin pentru includere în cazul în care în proiect sunt implicați participanți cu oportunități reduse (pregătire, mentorat consolidat, monitorizare și sprijin pentru participant, integrare în organizație și comunitate, organizarea și validarea procesului de învățare, etc) în regim de cost unitar de 6 euro pe zi per participant
- bonus pentru relocare (contribuție la cheltuielile personale ale participanților în regim de cost unitar de 3 euro pe zi per participant (oferit pentru maxim 180 de zile)
- suport lingvistic (detalii AICI) în regim de cost unitar de 150 euro per participant
În plus, mai sunt o serie de cheltuieli care se justifică în regim "real" (pe bază de documente justificative financiare - facturi, chitanțe etc) pentru o serie de costuri excepționale și complementare.
Mai multe detalii sunt disponibile în ghidul programului (vezi secțiunea START)