Mergem mai departe - Proiecte care transced pandemia

889 Vizualizări
Data: 10 Aprilie 2020

English version HERE

Mai jos găsiți câteva exemple legat de modul în care câteva din proiectele finanțate în România prin Corpul European de Solidaritate și-au adaptat activitățile în contextul actual. Le mulțumim acestora, dar și tututor celorlalți care contribuie câte un pic pentru a ne readuce aminte că viața merge mai departe. Pentru că până și o criză este o provocare și o ocazie bună de învățare. 

Înainte vă atragem atenția asupra a două instrumente foarte utile în acest moment dezvoltare de ProVobis, pentru susținerea voluntarilor în această perioadă.

Ghid de implicare a voluntarilor in criza COVID-19 (pentru organizații)

 

Ghid de actiune pentru voluntari 

 

Volunteering for Inclusion 2
V for Volunteering
Volunteering for a Smile

Nevo Parudimos

   

Trei proiecte, 17 voluntari și două activități principale:

Suport pentru preotejarea comunitatății locale în contextul COVID-19

Toți cei 17 voluntari au fost de acord să se implice în crearea unor măști, pe care le donăm gratis persoanelor care nu au posibilitatea să le cumpere.
După consultări cu DSP Caraș-Severin pentru a afla cum putem confecționa aceste măști și în parteneriat cu Primaria Reșita și ResiConf, o firmă de confecții din oras, ne-am apucat de treabă. Pentru început am cumparat material de bumbac și elastic pentru aproximativ 5000 de măști și am început o campanie de colectare a unor mașini de cusut de la localnici. 

Aceasta initiativa a avut ecou și în presa locală. Detalii AICI și AICI

Crearea de materiale video pentru copii

Astfel continuăm activitățiile proiectului în mediul online. În acest sens am creat un grup de Facebook în care am invitat cadre didactice, părinți, reprezentanți ai centrelor de zi în încercarea da a ajunge cu aceste filmulețe la copii. Le găsiți AICI, grupul se numeste "Voluntari pentru învățământ la distanță"


Începând de săptămâna viitoare (06.04.2020), împreună cu voluntarii vom desfasura o nouă activitate pentru asigurarea de ajutoare alimentare și de igienă pentru persoanele aflate în izolare la domiciliu în perioada restrictiilor impuse de pandemia cu COVID-19, în parteneriat cu Instituatia Prefectului Judetului Caras-Severin.

 

Solid.A.I.R. 

ACTOR

De la începutul recomandărilor guvernamentale pentru ca cetățenii să rămână acasă, s-au închis instituțiile de învățământ, centrele sociale și spitalele, astfel s-a ajuns la o blocare a activităților organizației noastre, astfel ca toate planurile de activitati au fost recreate pentru format online. 

Cu sprijinul voluntarilor, profesorilor și entităților partenere, s-au găsit strategii pentru continuarea programelor educaționale în gradinite, școli și centre sociale. Voluntarii au căutat programe digitale compatibile pentru dezvoltarea activităților online și au fost folosite in folosul copiilor între 3 și 12 ani.
Au fost utilizate programe precum Zoom, Kahoot, Facebook, Youtube și Padlet.

Această strategie a avut un impact insemnat asupra structurilor partenere, asupra
- profesorilor si colaboratorilor, deoarece acestia au învățat alaturi de voluntari, intr-un timp foarte scurt, să dezvolte mai multe lecții zilnice în media online;
- copiilor, deoarece au continuat să aibă acces la activități cultural artistice si educative privind situatia de criza actuala din perspectiva conceptului de solidaritate, dar si legate de diversitatea culturala europeană și internațională;
- voluntarilor, deoarece, fortati de imprejurari au dezvoltat noi abilități de a dezvolta activitati si evenimente de invatare folosind tehnologiile și programele digitale online și digitale actuale.
Lecții online: Ateliere online sunt o modalitate pe care am dezvoltat-o împreună cu profesorii și unele centre sociale din zona Bucureștiului. Acestea sunt momente educative pe care voluntarii expun fapte și curiozități prin metodologie artistica, jocuri și conversații informale despre cultura lor. Vezi AICI

Interviuri AICI
Materiale educative video AICI și AICI
Articlole AICI și AICI

 

Set the tempo

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Timișoara

În vremuri de pandemie, am sprijinit voluntarii în inițierea unei campanie online, pe rețelele de socializare, ce are ca scop ridicarea moralului, consultarea și educarea și informarea tinerilor din Timișoara și nu numai. Zilele acestea, pregătim și un podcast prin care voluntarii să transmită știri pozitive, elemente culturale din țările lor de proveniență și să creeze o legătură virtuală cu tinerii din Timișoara.

Pentru dezvoltarea tinerilor timișoreni, voluntarii au creat un model de CV, un pas mic în creșterea angajabilității în rândul acestora. Totodată, voluntarii au creat și gestionează un grup de Facebook ce reunește voluntarii ESC din România și voluntari locali, creând contextul de intercunoaștere, de împărtășire a bunelor practici pe timp de criză și de a realiza o competiție de jocuri și provocări online.
Pentru Ziua Mondială a Sănătății, voluntarii au pregătit fursecuri oferite, alături de felicitări create de tineri artiști, medicilor și pacienților unui spital din oraș, în semn de apreciere și încurajare.

În paralel, dezvoltarea de competențe în rândul voluntarilor se realizează și prin workshopuri și webinarii pe teme ca scriere de proiecte, fundraising, promovare, storytelling și improvizație, Human Rights Education, facilitare, design grafic și dans.

 

 

Hand in Hand for Europe

American International School of Transylvania

Dorim să ajutăm! Cum putem şi cu ce ştim. Oferim activităţi de educaţie nonformală, GRATUIT, pentru COPIII ANGAJAŢILOR DIN SISTEMUL SANITAR din Maramureş. Cu respect pentru activitatea angajaţilor din sistemul sanitar pentru noi toţi.

Totodată suntem implicați în inițiativa pentru județul Maramureș Totul va fi bine. Detalii AICI

 

Școala de Jurnalism Comunitar StReEt

Go Free - Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile

În perioada 28-31 martie 2020, Asociația Go Free a organizat primul Virtual Café Journalism for Justice, în cadrul proiectului Școala de Jurnalism Comunitar StReEt (ediția a 2-a) finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate. Prin seria de evenimente Café Journalism for Justice ne-am propus să creștem o comunitate de practică a tinerilor jurnaliști comunitari și să creăm un spațiu de dialog și schimb de experiență între tinerii jurnaliști comunitari (voluntari Go Free) și alți tineri, voluntari, reprezentanți ai ONGs și instituții publice, bloggeri etc.

Întrucât toate evenimentele din spațiul public au fost interzise în contextul pandemiei, am regândit Café-ul și l-am adaptat noului context din dorința de a rămâne conectați unii la alții și disponibili pentru a da mai departe altor tineri și organziații ceea ce știm să facem. Astfel, am publicat un articol și un formular de înscriere în care tinerii cu vârste între 16-30 ani au avut posibilitatea să opteze pentru o întâlnire informală 1:1, în spațiul virtual, cu un membru al echipei Go Free, în oricare zi în perioada 28-31 martie. Discuțiile au durat între 45 min și 1:30 de min și s-au axat pe înțelegerea conceptelor de jurnalism comunitar și media advocacy, exemple de bună practică din comunități vulnerabile/defavorizate, provocări din comunitățile rurale unde jurnaliștii comunitari își desfășoară activitatea, cum putem reprezenta în mod responsabil comunitățile vulnerabile etc. 15 tineri au fost implicați în prima ediție online a evenimentului.

Mai multe detalii AICI

 


Adăugat de: Eurodesk Romania

889 Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
4 Noiembrie 2024 - 8 Noiembrie 2024
Loc desfăşurare
Estonia
Perioada:
1 Octombrie 2024 - 6 Octombrie 2024
Loc desfăşurare
România
ULTIMELE ştiri
13 Mai 2024
16 Aprilie 2024

1.475 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa călătorind cu trenul. 

ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
4 Noiembrie 2024 - 8 Noiembrie 2024
Loc desfăşurare
Estonia
Perioada:
1 Octombrie 2024 - 6 Octombrie 2024
Loc desfăşurare
România
ULTIMELE ştiri
13 Mai 2024
16 Aprilie 2024

1.475 de tineri din România vor avea oportunitatea să exploreze Europa călătorind cu trenul. 

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.