S-a lansat noul Corp European de Solidaritate

2483 Vizualizări
Data: 15 Aprilie 2021

Link-uri bine de știut

 

Live după lansare 

Am bătut toba despre lansarea Corpului European de Solidaritate cu Monica Calotă, director al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Andrei Popescu, coordonator al Corpului European de Solidaritate în România.

(0.00 Intro cu tobe / 1.30 Intro cu Monica Calotă, director Agenția Națională și Andrei Popescu, coordonator Corpul European de Solidaritate / 5.20 Ce aduce nou și ce rămâne în Corpul European de Solidaritate / 13.00 Ce s-a întâmplat în 2018 - 2020 (statistici) / 17.30 Care este bugetul programului în Europa și România / 21.40 Care sunt termenele limită în 2020 / 22.45 Finanțare la voluntariat și importanța certificării / 30.00 Despre proiecte de solidaritate / 33.15 Prioritățile programului/ 38.30 Întrebări despre voluntariat și certificare / 42.00 Hai în proCES (suport pentru a scrie candidaturile) 

 

 

 

Comunicat de presă!

Oportunități europene pentru tinerii între 18 și 30 de ani
Lansarea Corpului European de Solidaritate,
2021-2027

Corpul European de Solidaritate în Europa

Comisia Europeană a anunțat, astăzi, lansarea noii generații a Corpului European de Solidaritate, program european ce urmărește promovarea solidarității prin proiecte de voluntariat adresate tinerilor care au între 18 și 30 de ani. În acest sens, au fost publicate Ghidul programului și Apelul european la propuneri de proiecte pentru anul în curs.

1 miliard de Euro va fi alocat, la nivelul tuturor țărilor participante, pentru perioada 2021-2027, suma urmând să ofere oportunități la nivel local și internațional pentru cel puțin 270.000 de tineri. În 2021, bugetul se ridică la 138 de milioane de Euro. Începând cu 2022, programul va permite tinerilor să facă voluntariat și la nivel mondial, în activități de ajutor umanitar.

Tinerii au multe de oferit societății. La o vârstă la care totul pare posibil, dorim să îi încurajăm să fie activi, să dea dovadă de solidaritate și să își pună la dispoziție timpul, angajamentul și pasiunea pentru cauzele care îi preocupă. Participarea la Corpul european de solidaritate este, de asemenea, o ocazie neprețuită de a câștiga experiență și de a dezvolta noi competențe. Anul acesta, cu un accent deosebit pe activitățile și proiectele legate de prevenție și sprijin în domeniul sănătății, sperăm, de asemenea, să mobilizăm voluntari în eforturile noastre comune de combatere a pandemiei de COVID-19.” (Mariya Gabriel, Comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret)

Corpul European de Solidaritate în România

În România, programul este administrat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), instituție care implementează și programul european Erasmus+.

Bugetul total al României pentru anul 2021 va fi de 4.7 milioane Euro, din care 3.7 milioane vor fi alocate pentru proiecte la cele două termen de anul acesta: 28 mai și 5 octombrie (detalii AICI).

În perioada 2018-2020 au fost alocate peste 11.5 milioane de Euro și au fost finanțate aproape 300 de proiecte de solidaritate, voluntariat și experiență profesională, cu implicarea a aproape 3500 de tineri.

Într-un studiu publicat de Comisia Europeană pentru Corpul European de Solidaritate 2018-2019, România ocupa locul 3, după Franța și Regatul Unit, în ceea ce privește numărul de participanți la proiecte de voluntariat și locul 7 în ceea ce privește proiectele de solidaritate (detalii AICI).

Corpul European de Solidaritate creează contexte de învățare pentru tineri prin voluntariat și învățare nonformală. Proiectele de voluntariat și solidaritate reprezintă un cadru pentru ca tinerii să se implice în activități cu sens pentru comunitatea unde se derulează proiectul, indiferent de temele acestor activități sau dacă proiectele se derulează la nivel național sau internațional. Drept rezultat comunitatea se dezvoltă și beneficiază de energia tinerilor în timp ce aceștia cresc natural dezvoltând competențe, devin mai implicați și mai solidari, mai atenți la comunitatea unde se află și la contextul general. Iar miza, de fapt, este ca ceea ce acumulează în câteva luni, în acest cadru restrâns al unui proiect, să aibă impact pe termen lung atât asupra lor, cât și asupra comunității.” (Andrei Popescu, coordonator Corpul European de Solidaritate în România)

Ce este Corpul European de Solidaritate?

Corpul European de Solidaritate a fost anunțat, ca inițiativă strategică a Comisiei Europene, la sfârșitul anului 2016. A fost lansat oficial în 2018 și implementat, într-o primă etapă, în perioada 2018-2020. Acesta a venit ca răspuns la provocările cu care se confruntă cele aproape 100 de milioane de tineri din UE. Astfel, desi vorbim de cea mai educată generație de până acum, tinerii întâmpină dificultăți în a-și găsi un loc de muncă, sunt demotivați să se implice activ în comunitate și există diferențe tot mai mari între tinerii cu studii superioare și cei cu oportunități reduse.

 

 


Știrea inițială (ora 13.30)  

Azi, 15 aprilie 2021 s-a lansat noul program Corpul European de Solidaritate, 2021-2027.

Peste un miliard de euro sunt dedicați tinerilor din toată Europa în următorii 7 ani pentru a se implica în comunitate prin activități de voluntariat și de solidaritate la nivel local dar și internațional.

Mai multe detalii găsiți în Comunicatul de presă al Comisiei Europene.

 

 


Adăugat de: Eurodesk Romania

2483 Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
3 Septembrie 2024 - 7 Septembrie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Suceava, Panaci
Perioada:
27 Octombrie 2024 - 31 Octombrie 2024
Loc desfăşurare
Ungaria
ULTIMELE ştiri
21 Iulie 2024

Sub sloganul FROM RURAL TO PLURAL AND BEYOND, evenimentul european dedicat tinerilor din mediul rural va avea loc în satul Hălăucești, județul Iași

02 Iulie 2024

Forumul European de Tineret (European Youth Forum) se bazează pe răspunsurile tale!

ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
3 Septembrie 2024 - 7 Septembrie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Suceava, Panaci
Perioada:
27 Octombrie 2024 - 31 Octombrie 2024
Loc desfăşurare
Ungaria
ULTIMELE ştiri
21 Iulie 2024

Sub sloganul FROM RURAL TO PLURAL AND BEYOND, evenimentul european dedicat tinerilor din mediul rural va avea loc în satul Hălăucești, județul Iași

02 Iulie 2024

Forumul European de Tineret (European Youth Forum) se bazează pe răspunsurile tale!

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.